Acupunctuur Deventer

Wat is acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het is een holistische behandelmethode die al meer dan 2000 jaar bestaat. In de loop van deze periode hebben zich veel verschillende vormen van acupunctuur ontwikkeld. Deze vormen zijn allen gebaseerd op de ontdekking dat naalden die worden ingebracht op specifieke punten in het lichaam, mensen kunnen helpen bij het herstellen van hun gezondheid. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is het principe van de stroom van vitale energie ofwel Qi, in onszelf en de wereld om ons heen. De Qi stroomt door banen in ons lichaam, de meridianen, die samen een energetisch netwerk vormen. Op de twaalf hoofdmeridianen liggen de acupunctuurpunten.

Wat is Vijf Elementen Acupunctuur?

Vijf Elementen Acupunctuur is een vorm van acupunctuur waarin het concept van de Vijf Elementen centraal staat voor de benadering van de mens en zijn gezondheid.

Volgens de Chinese filosofie is de mens en de wereld waarin hij leeft, opgebouwd uit de energie van de Vijf Elementen. De Vijf Elementen zijn: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Samen symboliseren ze de cyclus van geboorte, groei, verval, dood en wedergeboorte, waaraan alles onderhevig is. Elk element representeert een fase in dit proces. De veranderingen in de natuur tijdens de seizoenen in een jaar kunnen er mee beschreven worden, maar ook de cyclus van een dag of de levensloop van de mens.

De energie van de Vijf Elementen vormt ons lichaam en onze geest. De unieke interactie tussen de elementen in ieder van ons zorgt ervoor dat we allemaal uniek zijn. Eén van de elementen voert de boventoon en is met name bepalend voor wie je bent. Het bepaalt de manier waarop je in het leven staat, het waarneemt en interpreteert. Het geeft je specifieke kwaliteiten en kenmerken. Binnen dit element is ook de primaire oorzaak van disbalans te vinden. Vanuit deze disbalans kunnen klachten ontstaan.

Als de energie van de elementen in balans is, voelen we ons gezond, gevoed en vitaal. Wanneer de elementen uit balans raken kunnen er blokkades ontstaan in de energiestroom, of een tekort of een teveel aan energie. Dit kan resulteren in een verminderd gevoel van welzijn, maar uiteindelijk kunnen er ook lichamelijke of psychische klachten ontstaan.

Bij Vijf Elementen Acupunctuur zijn diagnose en behandeling gericht op het element dat de boventoon voert.  De focus van de behandeling is gericht op de oorzaak van de klacht, en minder op de klacht zelf. De klacht kan gezien worden als een signaal dat aan de buitenkant laat zien dat er op een dieper niveau iets mis is.

Nieuwsbrief

This is a nice and simple email newsletter widget. Yuppers.